We geven graag tips en adviezen waar je op moet letten bij de aankoop van een houtkachel.
Check de schoorsteen
Voor een houtkachel moet je een schoorsteen hebben. Kijk of deze helemaal open is, van onder tot boven. Check of er geen scheuren in zitten, waar de rook doorheen kan komen. Huur een erkend kachelbedrijf in. Zij hebben de apparatuur, o.a. een camera, om de schoorsteen te checken.
Gebruik van de houtkachel voor gezelligheid en/of vervanging cv?
Wil je de houtkachel alleen voor de gezelligheid gebruiken? Af en toe een avond? Of als een goed alternatief voor de centrale verwarming?
Bepaald de grootte van de kachel
De grootte van de kachel is bepalend voor de ruimte die je kunt verwarmen. Hoe groter de kachel, hoe groter de ruimte die je kunt verwarmen. Het vermogen van de kachel c.q. productie van warmte wordt aangegeven in kilowatt (Kw).
Je hebt circa 1 Kw nodig om een ruimte van 10 m² te verwarmen. De kachels beginnen met een vermogen vanaf 3,5 tot 4 kW. Dat is geschikt voor een ruimte van 35 - 40 m². De meeste huiskamers hebben deze grootte. De meeste huishoudens kunnen toe met een houtkachel van 4 kW. Het is beter om een kachel te kopen die iets kleiner is, dan iets te groot.
Te hoog vermogen
Als je een te grote kachel hebt, met een hoog vermogen dan kan het te warm worden in de kamer en dan moet je het vuur temperen. Dit kan, bij iedere kachel, door de zuurstof toevoer te minderen. Hoe minder zuurstof, hoe meer de kachel gaat roken.
Convectie warmte of stralingswarmte?
Bij convectiewarmte wordt de warmte van de kachel via de lucht verspreid, net als bij de radiotoren van de centrale verwarming. Stralingswarmte is warmte die direct door de kachel wordt afgegeven. Hoe dichter je bij de kachel zit, hoe warmer het is.
De meeste kachels die worden verkocht, zijn houtkachels met stralingswarmte . Houtkachels met convectiewarmte zijn vaak gemaakt van staal en meestal duurder.
Kenmerken van convectiewarmte bij een houtkachel:
- De warmte verspreidt zich goed door de kamer, ook kamers met een hoek;
- Dichtbij de kachel is het minder warm, waardoor je spullen dichtbij de kachel kunt zetten, zonder dat ze gevaar lopen;
- Veilig en kindvriendelijker omdat je je minder snel brandt aan dit soort kachels.
- De stralingswarmte voel je goed, je kunt je lekker opwarmen door dicht bij de kachel te zitten;
- De warmte verspreidt zich in eerste instantie rond de kachel, pas later door de kamer.
Productie materiaal houtkachel
Na de keuze voor de grootte van de kachel, kies je het type houtkachel. Er zijn gietijzeren houtkachels, stalen houtkachels, speksteenkachels en tegelkachels en varianten hierop. Een gietijzeren kachel is vaak het voordeligst. Wil je af en toe een gezellig vuurtje, dan voldoet een simpele gietijzeren kachel uitstekend.
Wil je de kachel gebruiken in plaats van de cv, kies dan een speksteen- , stalen- of tegelkachel.
Wat kost een houtkachel?
Kachels heb je in allerlei prijsklassen, van 200 euro tot wel 5.000 euro of meer. De keuze is afhankelijk van je wensen, interieurstijl en budget. Hou rekening met de kosten voor de installatie en kies voor een goede betrouwbare installateur, want veiligheid mag ook wat kosten.