Stook gezellig en veilig een vuurtje op een winteravond!

Stook gezellig en veilig een vuurtje op een winteravond!

Een vuurtje stoken met een gezellig gezelschap op een winteravond is erg leuk!  Met een lekker drankje, wegdromend in de vlammen en het geluid van het knisperende hout heb je garantie op een heerlijke avond. Maar: let op dat je veilig en milieubewust te werk gaat. We geven 8 tips om veilig maar toch gezellig een vuurtje te stoken:

  1. Gebruik onbehandeld hout

Stook alleen onbehandeld hout zonder verf e.d. Het verbranden van behandeld hout is verboden en er komen schadelijke stoffen vrij. Let op dat je altijd ‘schoon’ stookhout gebruikt.

  1. Gebruik droog hout

Vochtig hout verbrandt onvolledig waardoor ongezonde stoffen vrijkomen. Droog hout doet het veel beter en is te herkennen aan scheuren of loszittend schors. Ook beperk je met gedroogd haardhout de stankoverlast.

  1. Verbrand alleen hout

Het verbranden van papier, karton en andere materialen is verboden en geeft rookoverlast en er ontstaat veel vliegend as.

  1. Denk om het milieu

Koop goed droog brandhout cq haardhout met het FSC keurmerk. Dit FSC hout is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

  1. Stapel het hout op de juiste manier

Stapel het hout losjes op zodat er veel zuurstof bij kan komen. Op deze manier verbrandt het volledig.

  1. Gebruik aanmaakhout

Steek het vuur aan met een zak aanmaakhout en eventueel een aanmaakblokje. Let op: gebruik geen brandbare vloeistoffen! Dit veroorzaakt schadelijke stoffen en kan in erge gevallen voor brandwonden zorgen.

  1. Maak een vuurtje op een geschikte locatie en blijf in de buurt

Plaats de vuurkorf of tuinhaard op een stabiele locatie. Vermijd hierbij bomen of struiken om brand te voorkomen. Laat het vuur niet zonder toezicht branden en houdt kinderen en huisdieren op afstand. Plaats een emmer zand of aarde in de buurt om het vuur snel te doven, indien nodig.

  1. Houd je aan de regels

De overheid heeft regels opgesteld omtrent het stoken van een vuurtje. Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Daarnaast mag je alleen een vuurtje stoken in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot en tuinfakkels.

Terug naar blog